![]() |
T-34/76 Model 1942 (AFV Club 1/35) - Wersja do druku +- Forum miłośników modelarstwa - PancernyKlin.pl (http://www.pancernyklin.pl) +-- Dział: Pojazdy używane do końca drugiej wojny światowej (http://www.pancernyklin.pl/forumdisplay.php?fid=6) +--- Dział: Warsztat (http://www.pancernyklin.pl/forumdisplay.php?fid=9) +--- Wątek: T-34/76 Model 1942 (AFV Club 1/35) (/showthread.php?tid=1759) |
RE: T-34/76 Model 1942 (AFV Club 1/35) - Sleepwalker - 26-03-2014 Przedział napędowy prawie gotowy. Na zdjęciach wypatrzyłem pare małych błędów do poprawek. Na ślady wypychaczy proszę nie zwracać uwagi - niewidoczne po zmontowaniu całości. Silnik przemalowywałem trzy razy. Powód? Ha! Problemy z maskowaniem Micro Mask. ![]() ![]() ![]() Dojdą jeszcze chłodnice po bokach silnika i przewody układu wtryskowego. Innych instalacji nie będę robił bo i tak nic nie byłoby widać (otwarte będą pokrywa nad silnikiem, okrągła pokrywa na tylnej płycie i troche będzie widać przez żaluzje nad układem napędowym). Zmieniłem układ dolotowy silnika - zamiast filtru powietrza nad silnikiem, są dwa filtry typu cyklon po obu stronach wentylatora. Oczywiście całość będzie pobrudzona, posmarowana, zaolejona i zakurzona. RE: T-34/76 Model 1942 (AFV Club 1/35) - Sleepwalker - 05-04-2014 Niniejszym koniec z przedziałem napędowym. Tak to wygląda na teraz: ![]() ![]() ![]() ![]() Byłem właśnie po którymś podejściu z przewodami układu wtryskowego gdy ot tak chciałem sprawdzić jak to będzie wyglądać pod poszyciem kadłuba. Otóż nie będzie wyglądać. Model ten jest z drugiej ręki i poprzedni właściciel pokleił sobie co nieco. O sklejonych kołach jezdnych bez założonych bandaży (zakłada się je przed sklejeniem kół) wiedziałem, ale niespodzianką była przyklejona pokrywa nad silnikiem. ![]() Tak więc całość będzie zamknięta. Zostawiam brudzenie tak jest teraz bo dalsze prace większego sensu nie mają. Tym niemniej za uwagi będę wdzięczny. Teraz na tapecie przedział załogi. RE: T-34/76 Model 1942 (AFV Club 1/35) - Krzysztof Bartyzel - 05-04-2014 Nie wiem czy to by zadziałało ale może gdyby tak od spodu w miejsu łączenia tej klapy zaaplikować klej Tamiya extra thin to on by troszkężplastik nadtopił i można by ją oderwać? Potem już tylko troszkę szlifowania i szpachli. RE: T-34/76 Model 1942 (AFV Club 1/35) - Sławek Małysek - 05-04-2014 (05-04-2014, 19:53)Krzysztof Bartyzel napisał(a): Nie wiem czy to by zadziałało ale może gdyby tak od spodu w miejsu łączenia tej klapy zaaplikować klej Tamiya extra thin to on by troszkężplastik nadtopił i można by ją oderwać? Potem już tylko troszkę szlifowania i szpachli. Stanowczo odradzam, weż kup rozklejacz do CA Wamodu zaaplikuj odczekaj z pare godzin delikatnie podwarz i jeszcze raz to samo i odczekaj dzień niech to wniknie porządnie potem można delikatnie odrywać-potem uwaga w miejscu klejenia jest taka galareta więc albo odczekasz i potem wyszlifujesz albo odrazu usuniesz to szmatką nasączoną spirytusem lub podobnym alkoholem-żadnych zmywaczy! pozdr Sławek RE: T-34/76 Model 1942 (AFV Club 1/35) - Tomasz Hejmo - 05-04-2014 Jako że Damian mieszka w Singapurze, to ciężko może mu być kupić coś z Wamodu ![]() RE: T-34/76 Model 1942 (AFV Club 1/35) - Sławek Małysek - 05-04-2014 (05-04-2014, 21:53)Tomasz Hejmo napisał(a): Jako że Damian mieszka w Singapurze, to ciężko może mu być kupić coś z Wamodu no tego nie wiedziałem ![]() z klejem w przypadku plastiku afv byłbym bardzo ostrożny .... ostatnio afv zmienił kolor a co za tym idzie rodzaj plastiku, szarego nie znam ale np. zielony był baaardzo delikatny..... a zreszta kolego zrobi jak zechce ![]() RE: T-34/76 Model 1942 (AFV Club 1/35) - Sleepwalker - 06-04-2014 Spróbowałem Extra Thina... No cóż. Teraz to jest zaspawane wręcz ![]() Myk zapewne polega na tym, że tam jest kryza w którą wchodzi klapa, tak więc powierzchnia kontaktu/klejenia jest naprawdę spora. Coż - zostawię chociaż otwartą klapę na tylnej płycie... Coś tam jeszcze grzebać ze skrzynią biegów, czy może być? RE: T-34/76 Model 1942 (AFV Club 1/35) - Sławek Małysek - 06-04-2014 (06-04-2014, 07:10)Sleepwalker napisał(a): Spróbowałem Extra Thina... No cóż. Teraz to jest zaspawane wręcz tak jak niestety przypuszczałem zapomniałem napisać że czasem sprawdza się cleanlux ale tego tez nie ma w Singapurze ![]() szkoda bo silnik fajnie zmalowany RE: T-34/76 Model 1942 (AFV Club 1/35) - Sleepwalker - 06-04-2014 Wielu rzeczy nie ma (królestwo za zwyczajny twaróg!). W ogóle to osobliwe miejsce, ale po 7 latach tutaj odbierane jako normalne. RE: T-34/76 Model 1942 (AFV Club 1/35) - Sleepwalker - 06-04-2014 Z cyklu - była sobie biel. Brudzenia przedziału załogi etap pośredni. ![]() ![]() ![]() Z tego co na zdjęciu będzie widać przez otwarty właz na wieży i kierowcy niewiele. W zasadzie zasobniki amunicji z przyległościami. Ponieważ widełki czasowe modelu to styczeń 1945 to dojdzie jeszcze dodatkowe brudzenie i błocenie podłogi i tychże zasobników amunicji. Ale to jak wyschnie to co dziś posmarowałem. RE: T-34/76 Model 1942 (AFV Club 1/35) - Sleepwalker - 13-04-2014 Wnętrze T-34 skończone. Dodałem amunicję po bokach wieży, troche więcej brudu washowo-pigmentowego, obić z rdzą i psiknąłem całość matem. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Szału zapewne nie ma, ale przymiarka na sucho gory kadłuba i wieży pokazała ile z tego będzie (nie)widoczne. W wieży będzie kawał działa, który skutecznie zasłoni widok do wnętrza. ![]() Czas na zamknięcie kadłuba i resztę detail. No i wieża oczywiście, ale to już raczej z górki... RE: T-34/76 Model 1942 (AFV Club 1/35) - Krzysztof Bartyzel - 13-04-2014 Delikatnie styrane to wnętrze - wygląda naturalnie. RE: T-34/76 Model 1942 (AFV Club 1/35) - Sleepwalker - 13-04-2014 Właśnie taki wygląd był moim zamierzeniem i cieszy, że nie tylko w moich oczach, tak jest odbierany. Jakoś nie przemiawają do mnie wnętrza wyglądające jak portaktowane młotem kowalskim przez sfazowanych załogantów. RE: T-34/76 Model 1942 (AFV Club 1/35) - Sleepwalker - 28-04-2014 Wnętrze wieży gotowe. Ciężko cokolwiek tam zobaczyć gołym okiem... ![]() ![]() ![]() ![]() RE: T-34/76 Model 1942 (AFV Club 1/35) - Krzysztof Bartyzel - 28-04-2014 Dobrze że ten ma taki duży właz w wieży to coś tam się zobaczy. |