Panther Ausf. G, 221 z KG Peiper, La Gleize 1944 - Dragon 1:35
Witam
Z racji większych ostatnio postępów w malowaniu zakładam watek z w/w panterąCool. Model sklejony na początku stycznia tego roku i tak sobie leżał/ży w kartonie czekając w kolejce na malunek.
Przy budowie tego pojazdu wzorowałem się na zdjęciach archiwalnych pojazdu o numerze 221.
Model nie jest wykonanyw 100% wg. zdjęć tzn. na wieży ma dwa ogniwa więcej i "poczyniłem" demolkę ( może zbyt dużą) z tylnymi zasobnikamiHuh
ok. do rzeczy:
[Obrazek: IMG_1896.jpg]
[Obrazek: IMG_1895.jpg]
[Obrazek: IMG_1894.jpg]
[Obrazek: IMG_1893.jpg]
[Obrazek: IMG_1891.jpg]
przepraszam za słabe zdjęcia ale były robione jeszcze zimą:duzyusmiech:
w trakcie sesji odpadł jeden hak mocowania zapasowych ogniw, jak również brak czołowego MG gdyż okazało się że był źle wklejony o 90 stopni,oczywiście zgodnie z instrukcją dragona jak również na podstawie odrestaurowanego pojazdu ale po dyskusji z JŚ starałem się to zmienić i wypadło całe gniazdo! a z racji że wanna i góra są sklejone na stałe mam teraz mały problem.
pozdr Sławek
P.S. Myslę że nie wrzucam jakiegoś kotleta biorąc pod uwagę że projekt nadal trwaAngel
Odpowiedz
Fajnie wykonany model. Mógłbyś wrzucić zdjęcie tej panthery od tyłu?
Czołg "221" to maszyna produkcji MAN posiadająca fabryczny kamuflaż. Jako bazę należ użyć koloru zielonego. Poleciłbym Ci również ciemno-brązową farbkę gunze, którą użyłem na moim ersatzu. Wrzucę później numer.
"221" jest fajnie obfotografowana więc z odtworzeniem kamuflażu nie powinno być problemu.
I nie zapomnij nawiercić wydechów...Angel.
[Obrazek: tumblr_nsfc3pI0i31r3eyedo2_400.gif]
Odpowiedz
Zdjęcia zrobię jak dorwę aparat i wygrzebię model bo teraz to jestem sam ciekawy co z wydechami:duzyusmiech: chyba nie było konieczności nawiercania ale sprawdzę...jeśli masz jakieś ciekawe fotki to wstaw proszę-dziękiCool
pozdr Sławek
Odpowiedz
Tak post pod postem ale kolega prosił grzecznie więc nie wypadało odmawiać:duzyusmiech: tak jak przypuszczałem zestaw jest świetny(6370) więc ingerencja z mojej strony była znikomaAngel ba nawet niektóre elementy zostawiłem plastikowe a reszta co została z Voyagera zasili panterę z TamkiCool
apropos mocowania osłon zostawiłem oryginalne jak również błotniki a to z prostego powodu, mocowania osłon nie pasowały do plastikowych błotników dragona a błotniki voyagera są słabe ale do tamki pasują jak w p..k sz...ł dobra foty
[Obrazek: IMG_2001-2.jpg]
[Obrazek: IMG_2000-2.jpg]
specjalnie zrobiłem zbliżenie zasobnika na wycior bo dziada składałem trzy godziny!
a żaluzje na wlotach zrobiłem ruchome-po co? bo można było....
pozdr Sławek
Odpowiedz
No ładnie. :) Szkoda tylko, że obejma na podnośnik jest plastikowa, bo trochę grubo wygląda. Zdradziłeś się zbliżeniem. Big Grin Fajnie "pomięte" tylne zasobniki. :)
Gimme glue, gimme wire, gimmie that which I desire!! Big Grin
Odpowiedz
Fajnie zrobiłeś te zasobniki.
Ja mam na swym koncie kilka panther i zawsze jeśli decydowałem się na starszy rodzaj wydechów to nawiercałem rury. Prezentują się one mniej więcej jak na tej pantherze:
[Obrazek: arondite1_19.jpg]

Jak dla mnie lepiej niż na standardowych dragona. Ja robię to w ten sposób, że nawiercam w miarę głęboko, praktycznie do zgięcia potem cieniuję krawędź. Na koniec doklejam kawałek rozciągniętego plastiku. Przyklejam go CA bo klej tamiyi może nieco uszkodzić cieniutki plastik.

To zdjęcie "221" zapewne znasz:
[Obrazek: 5ef151a420c59cea.jpg]

Jeśli chcesz wykonać malowanie w miarę poprawnie to koniecznie użyj ciemnego brązu. Te panthery malowano właśnie w takim kolorem:
[Obrazek: 124.jpg]
http://planetarmor.com/forums/showthread...312&page=2
Tu masz zdjęcia nowiutkiej panthery produkcji MAN.
Odpowiedz
Ładne wydechyCool
wiesz panterę sklejałem w delegacji mając jedynie monografię wydawnictwa militaria o panterze i tutaj rodzi się pytanie-większość panter na stalówkach jak również ta ze zdjęcia(221)w/w magazynie nie posiada dodatkowego wentylatora a na Twoich zdjęciach jest!(lub tak tło naszło sugerując podwyższenie)
wcześniej to zagadnienie omawiałem z K,Ślęczką i też to potwierdził
pytanie gdzie leży błąd? albo czy przed zniszczeniem 221 była modernizowana?
Marcin w realu tego mocowania tak nie widać:duzyusmiech: a gdybym zmienił obejmę to musiałbym też całą resztę czyli jakieś dwa dni roboty
pozdr Sławek
Odpowiedz
"221" nie miała podwyższonej osłony wentylatora:
[Obrazek: file.php?id=52049&sid=7dff425674f4deba6c4d8435e6af675d]

serię na stalowych kołach wypuszczono w czasie wprowadzania tej modyfikacji i dla tego jedne czołgi miały podwyższoną osłonę, a inne nie.
[Obrazek: aLAHPanther225SW.jpg]
To standardowe koło jezdne znalazło się na tym czołgu ze względu na uszkodzenie stalowego i nie było związane z żadną hybrydową kombinacją kół!

Panthera, której zdjęcia zamieściłem wcześniej to zupełnie inny egzemplarz. Wkleiłem jej zdjęcie bo dobrze widać na niej kamuflaż.
Odpowiedz
Dzięki Rayl-uspokoiłeś mnie a już myślałem że nabyta wiedza o kotkach jest do ....:duzyusmiech:
mała prośba mógłbyś ew. podac numerki tych farb którymi malowałeś swoją kocicę? szczególnie tej brązowej o której wspominałeśCool
pozdr Sławek
P.S. Muszę skończyć rozgrzebanego dwa lata temu CoelianaUndecided
Odpowiedz
H406 gunze
Odpowiedz
Dzięki Piotrze, a jakie najlepiej na pozostałe kolory polecisz?:duzyusmiech:
bardzo fajnie maluje się gunze trzeba tylko uważać z terpentyną bo zżera
mi powłokę tak było z clearem niestety:-.-:
pozdr Sławek
Odpowiedz
wiesz ja Ci podałem tylko bazową farbę.. a żeby fajnie wyszło to musisz jeszcze coś do niej dodać :)
nie ma gotowego przepisu na fajne kolory - trzeba mieszać Tongue
Odpowiedz
z reguły maluję pactramiCool ale przy tych temperaturach i wilgoci jest ciężkoUndecided dlatego pytałem-czasem maluję tamiyą, teraz chcę ew. przejść na gunze lub valejo ale z tymi ostatnimi są czasem problemyHuh
Odpowiedz
tamiya albo gunze. Niczego innego nie bierz pod uwagę.
Odpowiedz
(31-07-2012, 21:44)Piotr Koperski napisał(a): tamiya albo gunze. Niczego innego nie bierz pod uwagę.
ok. więc na skrótyCool znając twoje doświadczenie co sugerujesz?
Odpowiedz