Liczba postów: 1,390
Liczba wątków: 32
Trudny temat Marcin. Można by też powiedzieć że wygląda to jak tłuste plamy z oleju - tak to np. dla mnie wygląda. Ciężko mi wymyslić jak lub czym mogło być tak zrobione. Poczekam kilka dni z kładzeniem kalek, może temat jakoś się wyjaśni. Problem polega też na tym że na zdjęciach z innych stron pojazdu wygląda to inaczej. Druga srtona wygląda wręcz jak np. złażące zimowe kamo (oczywiście nim nie jest). Sam nie wiem, może ktoś coś wiecej pomoże.
Krzysiek
Czołgi - pancerna pięść armii.
Liczba postów: 2,585
Liczba wątków: 104
Jak dla mnie to on wygląda, jakby mokry był albo, jak Krzysiek pisze, czymś oblany - zwróćcie uwagę na górną boczną krawędź maski.
Liczba postów: 963
Liczba wątków: 71
Kiedyś wypłynęło foto tej 251 w napraaaawdę dużej rozdzielczości. Warto byłoby odnaleźć na forach to zdjęcie i się upewnić. Z tego co pamiętam, to takie plamki występowały nieregularnie, ale na całej bryle pojazdu. Wątpię by był tak obficie opryskany czymś, aczkolwiek wszystko jest możliwe.
Przejrzałem temat, ale trochę zdjęć już brakuje. W dodatku cały czas pozostaje kwestia drugiej strony pojazdu na której takie plamki nie są już widoczne. W dodatku teraz na fotach zauważyłem że nie mam zrobionej dziury po pocisku w zasobnikach z lewej strony pojazdu. Teraz po fakcie trudno by ją było odtworzyć bez ryzyka zniszczenia malowania.
Temat jest widzę wałkowany w kilku miejscach bez jednoznacznego wyniku.
Krzysiek
Mam jeszcze jedną fotkę prawej strony.
https://picasaweb.google.com/lh/photo/tC...directlink
Jest w dość dużej rozdzielczości (nie wiem jednak jak je podlinkować bo za każdym razem otwiera mi się w małym okienku na forum) i jestem prawie przekonany że nie było tam kamuflarzu a jedynie jakieś ślady, może tłuste plamy. Tak więc zostaje w kolorze żółtym - niedługo kalki.
Krzysiek
Liczba postów: 191
Liczba wątków: 18
07-06-2014, 06:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-06-2014, 06:56 przez Grzegorz Wanat.)
Ja jednak myślę,że było na nim kamo. Na poprzednich zdjęciach nie widać dokładnie ich na przedniej płycie - tutaj tak. Myślę,że zdjęcie, które podałeś nie złapało plam ale na lewo od krzyża widoczne są jakieś zmiany kolorów.
Nie mam pojęcia jak można je wykonać.
Ciężka sprawa z tym kamuflażem. Ja bym jednak zostawił sam żółty.
I właśnie został żółty - dziś poszły kalki. Może kiedyś da się w 100% okreslić co i jak było.
Grzesiu pomijając już fakt czy to jest kamo czy nie spróbujmy pomyśleć logicznie - jak taki coś można było szybko wykonać? No bo przecież trudno sobie wyobraźić aby w tym okresie ktoś spędzał godziny malując jakieś plamki i to o bardzo różnorodnym kształcie i nasyceniu. Choć moge się mylić, to raczej uważam że to nie było jednak kamo i tak też pociągnę ten model.
Krzysiek
Krzysiek
Liczba postów: 341
Liczba wątków: 11
Cześć,
Moim zdaniem za dużo tych obić zrobiłeś, zwłaszcza z przodu.
Pozdrawiam, Mariusz
Liczba postów: 1,604
Liczba wątków: 37
Ojojojoj! Zbyt równomiernie rozłożyłeś te czipsy...
Wiem, znam to z autopsji: "o, tu jeszcze nic nie ma to coś namaluję". Przy obtarciach kluczowe są logika ich rozmieszczanie i nierównomierność (czyli w niektórych miejscach jest ich dużo, w innych nie ma ich wcale). Mędrkuję, ale ja sam nadal tego nie umiem.
Z tym obijaniem to właśnie tak jest. Jak je robisz to wydaje się że ich jest mało, a potem na zdjęciach dopiero widać jak jest. Mam nadzieję że oleje to trochę stonują i będzie lepiej.
Zastanawiam się czy nie zrobię jakiegoś modelu bez obijania aby zobaczyć jak to wygląda - może wcale nie będzie mi tego brakować, he, he.
Krzysiek
Liczba postów: 1,170
Liczba wątków: 39
Dzięki Waldek. To Tamiya z jednym brązowym filtrem MIG-a do Dark Yellow.
Przyjrzałem się modelowi jeszcze raz - w rzeczywistości te obicia nie są tak wyeksponowane jak na zdjęciach.
Krzysiek