Panther ausf A late type + neo models - Dragon - 1:35
Witajcie,

Po namowie Tomka Hejmo i Bartka Dymarskiego postanowiłem założyć konto na tym forum, by katować was postępami swoich ulepków.

Co by nie przeciągać wstępu moje portfolio pod linkiem z innego forum (może admin nie zbanuje mnie po pierwszym poście) http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=178&...1&start=15

Do rzeczy zatem:

Obecnie walczę z tym modelem:
[Obrazek: DSC05157_zps87xgfjzp.jpg]

Malowanie pudełkowe z Normandii bez zimmeritu.
Sam model w sobie to dobry kawał tanka, ale jak na lata 90' niestety.
Brakuje fototrawionych elementów, szczególnie grilli i zapinek na narzędzia nie wspominając o bocznych osłonach.

By dostosować model do współczesnych standardów użyję tego oto zestawu:
[Obrazek: DSC05153_zpsikvwxtp4.jpg]

Dla ciekawskich co w środku zrobiłem mały in-box:

Teoria
[Obrazek: DSC05156_zpst1fa64wl.jpg]
Praktyka
[Obrazek: DSC05154_zpsnf8azcwz.jpg]

Co najważniejsze prócz blaszki na grille, zestaw zawiera już podmęczone żywiczne błotniki i sporo bambetli na tylną płytę.
Pełna recenzja z fotkami z epoki z użyciem np. kół zapasowych na wieży czy bokach kadłuba:
http://www.amps-armor.org/ampssite/reviews/showReview.aspx?ID=1346&Type=FL

Rozpocząłem budowę od tego co najgorsze w tym modelu, a przez co trzeba przejść - ogniwek.

Parszywce w ramkach szpachlowałem dissolved putty przed wycięciem.

[Obrazek: DSC_0483_zpsizkpwhmy.jpg]

Nastepnie szlifowałem dwoma papierami ściernymi by pozbyć się wypychaczy na każdym ogniwie x 2, ogniw jest 196, więc katorga mocarna.

[Obrazek: DSC_0484_zpsqsfuqmcn.jpg]

Potem raz jeszcze kolejnym papierem by było gites malina

[Obrazek: DSC_0486_zpszk43g167.jpg]

I tak powstały Magic Tracki po 4 dniach...

[Obrazek: DSC_0487_zpsoafzsjga.jpg]

Kolejne etapy zmagań podeślę na bieżąco wkrótce.
Odpowiedz
Te wodorosty z tego zestawu to od razu wyrzuć -Będę podglądał mam to samo pudełko na szafie :)
Pozdrawiam
Odpowiedz
Witam panie Łukaszu!
Pytam - co to znaczy:

Cytat:Malowanie pudełkowe z Normandii bez zimmeritu

Pantera A bez zimmeritu? To dość wywrotowa koncepcja...  Cool
Odpowiedz
(31-12-2015, 16:42)bartek72 napisał(a): Witam panie Łukaszu!
Patrząc na Twoje ostatnie modele dochodzę do wniosku, że już wyrosłeś ponad poziom Modelworku - nie idź dalej tą drogą!  Cool
Dlaczego ktoś miałby Ci banować po pierwszym poście? Tutaj jest normalnie.  Wink
Co do modelu - warsztatowi przypatrywał się będę z wielką uwagą. Chociażby z tego powodu, że model wybrałeś sobie dość stary (z tego co pamiętam to on chyba nie ma nawet ruchomego zawieszenia?) i ubogo wyposażony (szacun za walkę z gąsienicami ale sorry - chciało Ci się?). A i drogę do jego wzbogacania wybrałeś dość nietypową (Neomodels? Co to jest?).
Ja wiem, że oni tu o mnie mówią, że jestem marudą - trudno. Niemniej muszę czasem zapracować na tą swoją opinię. W związku z tym pytam - co to znaczy:

Cytat:Malowanie pudełkowe z Normandii bez zimmeritu

Pantera A bez zimmeritu? To dość wywrotowa koncepcja...  Cool

Jaki tam ze mnie Pan... Arystokratą nie jestem (niestety Tongue )

Jak nie banuja i nie straszą wjazdem na chatę z rekwirowaniem modeli to mi ulżyło.
Model należy do tych starych, choć miałem już romans z formami Tamki z lat 60 kupowanych jeszcze za Reichsmarki.
Nie ma ruchomego zawieszenia a gęsi to pradziwy wrzód na ... dłoni powiedzmy dyplomatycznie.

Ja tam lubię nietypowe dodatki i żywice rodem z najdalszych zadupii Korei i innych komunistycznych wynalazków.

Tak dla ścisłości, zanim mnie spalicie na stosie za zimmerit a raczej jego brak, ten model robię nie dla siebie i prośba była żeby był "bez". Zresztą próbowałem zrobić przekornie na nim zimm, ale wyszedł bardzo słabo i musiałem usuwać.

Także nie kwestia lenistwa, czy popularnego  na forach trybu olewczego zgodności historycznej.

Z takich ciekawostek wynikłych przy zabawie z modelem:
[Obrazek: DSC_0495_zpsmifej52v.jpg]

Lufa krzywa jak skurczybyk.
a szkoda bo ma fajna fakturę siatki - ożywiłaby model. Użyję samego żywicznego pokrowca na zestawowej lufie.

Tylne zasobniki są ciut mniejsze od Dragona, ale dadzą radę.
[Obrazek: DSC_0494_zpsedysmdcs.jpg]
Odpowiedz
Rozumiem, że mi też powiecie kiedy moje ulepy będę mógł zaprezentować szanownemu gremium :)
Odpowiedz
Dobra, jako że czas odpoczynku to i znalazło się pare chwil na lepienie.
Wyszły też nowe problemy.
Dragon dał ciała dość mocno w tym modelu, gdyż zapomniał odlać KM-u z kulką do wnętrza i o ile sama kopuła strzelca jest, o tyle brak karabinu do niego, a w instrukcji część oznaczona właśnie jako karabin z kulką jest ten krągły element z driurą (pierścień)
[Obrazek: DSC_0497_zpssvwe24hj.jpg]
Pytanie, czy mogę użyć MG34 piechoty?
[Obrazek: DSC_0509_zpszhqgtwrt.jpg]
Wstawić go do gniazda i po temacie. Ale czy te KM nie różniły się nieco od tych stosowanych piechocie?
Wziąłem się za gęsi.
[Obrazek: DSC_0498_zpso0azo1my.jpg]
Tak wygląda po złożeniu.
[Obrazek: DSC_0499_zpsxix5i78o.jpg]
Powstaje też tylna płyta.
[Obrazek: DSC_0510_zpslpcvcljm.jpg]
Tak rozwiązałem kwestię lufy:
[Obrazek: DSC_0511_zpsofpy2tge.jpg]
Dajcie znac co z tym MG34.
Odpowiedz
Niestety MG34 w wersji piechoty na końcu lufy miał przyrządy celownicze, które uniemożliwiały zamocowanie go w jarzmie kulistym.
Lufy czołgowego MG34 robi Aber, ale to droga opcja.
Pozdrawiam Olek
Odpowiedz
Jeżeli mogę doradzić to sugeruję jednak (jak Ci zależy na jak najlepszym odwzorowaniu) dokupić lufy Aber 35L-063 i dokleić do np. koralika z dorobionym koszyczkiem lub plastikową zmodyfikować wg. aberowskiego wzorca i też dokleić do koralika
Odpowiedz
Ta zywica widzę mocno szemrana jest. Z szacunku dla kolegów prośba o jednolite tło zdjęć - zawsze to inaczej wyglądać będzie.
Pozdrawiam
Odpowiedz
(03-01-2016, 18:51)Jacek Cieślak napisał(a): Ta zywica widzę mocno szemrana jest. Z szacunku dla kolegów prośba o jednolite tło zdjęć - zawsze to inaczej wyglądać będzie.

Kurczę sam nie wiem, czemu nie cykam na jednolitym tle. Kolejne będą już normalne.

Co masz na myśli pisząc "szemrana" o żywicy?
Odpowiedz
Tzn myślę że nie nadaje się do użycia - strasznie słaba.
Pozdrawiam
Odpowiedz
Witam,

Powoli brnę dalej.

Gdzieniegdzie sa jeszcze szpary do zaszpachlowania, ale generalnie budowa idzie do przodu.
Wymieniłem błotniki na żywiczne uszkodzone, dorobiłem z miliputa imitację osłony KM i wymieniłem końcówkę. Dodałem też grille fototrawione.
[Obrazek: DSC05178_zpsgzcvfdyv.jpg]
[Obrazek: DSC05176_zps5w0harch.jpg]
[Obrazek: DSC05177_zpscqfrwi0i.jpg]
Na tylnej płycie zamocowałem dwa pojemniki i kanistry wraz ze stelażami. Przy lewarku do podnoszenia wymieniłem klamrę z plastikowej na fototrawioną.
[Obrazek: DSC05179_zpswt3rof8z.jpg]
Kolejne zdjęcia już wkrótce.
Mam pytanie odnośnie płyt pancernych mocowanych nad wywietrznikami na górnej tylnej płycie, gdzie często trafiały na to jakieś skrzynie etc. Czy w wersji późnej Ausf A takowe się pojawiały, czy tylko w D lub G?
Odpowiedz
Właśnie nie wytrzymałem i po tym jak znalazłem jakąś starą blaszkę w szafie do Pantery F z Dragona postanowiłem zaryzykować i przerobić nieco detale.
[Obrazek: DSC05182_zpslskt0nx5.jpg]
Zacząłem od gruntownego przerobienia pudła na wyciory. Blaszane dekle, uchwyty i obejmy.
[Obrazek: DSC05183_zpsicfsqhnc.jpg]
[Obrazek: DSC05186_zpsjn0uzwsj.jpg]
Dokończyłem też robotę z siatkami.
[Obrazek: DSC05184_zps3qur8ylo.jpg]
Totalnie pozamieniałem plastikowe i grube stelaże na zapasowe ogniwa na blaszane
[Obrazek: DSC05185_zpsuzupx9u1.jpg]
Poniżej to co zostało jeszcze do wykorzystania. Sęk w tym, że nie mam instrukcji od tego modelu i nie zabardzo ogarniam co do czego z tych blaszek idzie. Próbowałem z innych instrukcji na necie ale różnią się numeracją i samymi elementami.
Chodzi o ten model:
http://www.cyber-hobby.com/html/6382.htm
Blaszka wygląda tak:
[Obrazek: DSC05188_zpsjsjs0u7x.jpg]
[Obrazek: DSC05189_zpssluvun4o.jpg]
Zidentyfikowałem łańcuchy do stelaża z ogniwami, łańcuch przy zamku do transportowania (lufa) i część stelaży na narzędzia wraz z klamrami.
Co z tego jeszcze można wykorzystać przy tej Panterze?
Odpowiedz
No i dalej leci kabarecik...
Kompletnie przerobione stelaże na oporządzenie. Wszystko blachy.
Na tylnych stelażach pojawiły się żywiczne gęsi zapasowe.
[Obrazek: DSC05203_zpsq53l6tux.jpg]
[Obrazek: DSC05201_zpswy1yp7zf.jpg]
[Obrazek: DSC05200_zpsxijulrv9.jpg]
[Obrazek: DSC05199_zpsokqs6dze.jpg]
[Obrazek: DSC05205_zpswkl3yp6b.jpg]
Myślę, że warto było się nieco namęczyć...
Odpowiedz
Hmmm, no trochę Ci nie wyszło. Zapasowe ogniwa były na wieszakach w równej odległości do siebie, prawie stykały się krawędziami. Trzonek łopaty był umieszczony równolegle do ziemi, a nie pod kątem...
Odpowiedz