Liczba postów: 1,638
Liczba wątków: 38
Dla mnie oczywiście model na wysokim poziomie - z pkt widzenia prac na obecnym etapie jednak jeszcze jest nierówny.
Dla mnie wieża zdecydowanie odcina się od podwozia zarówno kolorystyką jak też wyeksploatowaniem, ale to może efekt zamierzony.
No i oczywiście to nie koniec prac - więc ja czekam dalej żeby oczywiście "piać z zachwytu" na koniec.
Powodzenia i owocnej walki :) Co do filmowania procesu malowania ja z przyjemnością bym pooglądał.
Pozdrawiam
Liczba postów: 436
Liczba wątków: 32
(01-10-2018, 08:30)Jacek Cieślak napisał(a): Dla mnie oczywiście model na wysokim poziomie - z pkt widzenia prac na obecnym etapie jednak jeszcze jest nierówny.
Dla mnie wieża zdecydowanie odcina się od podwozia zarówno kolorystyką jak też wyeksploatowaniem, ale to może efekt zamierzony.
No i oczywiście to nie koniec prac - więc ja czekam dalej żeby oczywiście "piać z zachwytu" na koniec.
Powodzenia i owocnej walki :) Co do filmowania procesu malowania ja z przyjemnością bym pooglądał.
Płaskie powierzchnie wieży jak widzę nie tylko mi nie dają spokoju.  Jeszcze sam nie wiem czy i co ewentualnie z nimi więcej zrobić.
Na zdjęciach ciężko mi uchwycić pewne subtelności (10-letnia cyfrówka powoli przestaje ogarniać), a z drugiej strony nie chcę mieć wszystkiego omłotkowanego i ociapanego tak samo. Powoli nadchodzi etap tzw. "final touches", więc jeszcze to i owo będzie można porobić.
Tymczasem...
Stosunkowo ważny etap malowania - błoto - już za mną.
Ponieważ model planuję wykonać na podstawie pierwszego zdjęcia wątku, uznałem że potrzebuję mokrej, stopniowo przysychającej warstwy błota. Tak jakby pojazd stał w danym miejscu od pewnego czasu i zaczął obsychać. Na poniższym zdjęciu opisałem krok po kroku co i jak robiłem, aby to osiągnąć.
Niemal dokładnie to samo zrobiłem na kołach:
I częściowo na gąsienicach - nad nimi będę jeszcze pracował dopiero po zamontowaniu na modelu, ale też po umieszczeniu go na podstawce.
Pozdrowienia!
Liczba postów: 1,388
Liczba wątków: 31
Piękne błoto.
Krzysiek
Czołgi - pancerna pięść armii.
Koła mi się podobają - błoto na wannie będzie praktycznie po założeniu gąsek niewidoczne :)
Wielki plus za "step by step" widać fajnie zmiany powstawania efektów błotnych.
Teraz składaj wszystko do kupy - zobaczymy efekt końcowy, który jak już widać będzie bardzo ciekawy :)
Pozdrawiam
(02-10-2018, 06:37)Jacek Cieślak napisał(a): Koła mi się podobają - błoto na wannie będzie praktycznie po założeniu gąsek niewidoczne :)
Wielki plus za "step by step" widać fajnie zmiany powstawania efektów błotnych.
Teraz składaj wszystko do kupy - zobaczymy efekt końcowy, który jak już widać będzie bardzo ciekawy :) Mówisz - masz. ;
Model obuty w kapcie.  Wreszcie wygląda tak jak powinien.
Teraz nadszedł czas na drobny brudzing wszystkiego co powyżej linii błotników, dodanie pewnych detali i... kończymy.
Pozdrowienia!
No to jeszcze zdjęcie od tyłu poproszę - ciekawi mnie ile wnętrza jest widoczne bo nie wiem czy nie warto byłoby zerwać mu jakąś gumę np z boku.
Jeszcze nad lufami bym popracował (oleje, pigment?). Tak końcowo to taki model z gatunku do galerii prywatnej jako inspiracja.
Pozdrawiam
(03-10-2018, 06:43)Jacek Cieślak napisał(a): No to jeszcze zdjęcie od tyłu poproszę - ciekawi mnie ile wnętrza jest widoczne bo nie wiem czy nie warto byłoby zerwać mu jakąś gumę np z boku.
Jeszcze nad lufami bym popracował (oleje, pigment?). Tak końcowo to taki model z gatunku do galerii prywatnej jako inspiracja.
Dzięki,
Foto z tyłu już niestety nie będzie - wszystko (prawie) zasłoniła plandeka. Także wnętrze jesst z gatunku tych co są, ale nikt nie wie po co. ;
Lufy, lufy... oleje są, jest też troszkę obdrapań, postaram się to pokazać na jakimś zbliżeniu jak założę na hamulce wylotowe folię. Pigmentów nie wykluczam, wszak te aktualnie własnie się kładą.
Liczba postów: 1,388
Liczba wątków: 31
Poezja.
Krzysiek
Czołgi - pancerna pięść armii.
Pomijając piękno modelu i kunszt modelarski kolegi dla mnie pracy wymagają jeszcze :
- skrzynka drewniana (stanowczo za dobrze wygląda jak na miejsce usytuowania i widok przodu pojazdu),
- skrzynka z narzędziami na błotniku (wręcz prosi się aby była choć trochę pogięta),
- no i na koniec wloty powietrza do komory silnikowej - popracuj nad tym bo wyglądają trochę jak wydechy
Wiem, wiem napisać dobrze zrobić trudniej -  więc to nie czepianie się bo model naprawdę świetny.
Pozdrawiam
(04-10-2018, 07:49)Jacek Cieślak napisał(a): Pomijając piękno modelu i kunszt modelarski kolegi dla mnie pracy wymagają jeszcze :
- skrzynka drewniana (stanowczo za dobrze wygląda jak na miejsce usytuowania i widok przodu pojazdu),
- skrzynka z narzędziami na błotniku (wręcz prosi się aby była choć trochę pogięta),
- no i na koniec wloty powietrza do komory silnikowej - popracuj nad tym bo wyglądają trochę jak wydechy
Wiem, wiem napisać dobrze zrobić trudniej - więc to nie czepianie się bo model naprawdę świetny.
Czepiaj się Jacku, czepiaj, bo takie uwagi mogą wyjść tylko z pożytkiem dla modelu. : 
Coś jeszcze porobimy tu i ówdzie.
A skoro się rzekło - podstawka. Ponieważ modelem chcę odwzorować zdjęcie główne tego wątku, nie pozostało mi nic innego jak rozplanować ją sobie podobnie jak kadr w/w zdjęcia.
Może to trochę nietypowe, bo w ten sposób krótszy bok podstawki będzie tym dominującym i "głównym", ale myślę, że da to fajny efekt - jeśli wszystko się uda - przeniesienia zdjęcia do 3d, ale w 35-krotnym pomniejszeniu.
Na tą chwilę mam suchy grunt gotowy do malowania. To standardowa mieszanka kleju do płytek, piasku, posypek, trawek, gałązek, suchych pokruszonych liści itp. śmieci.
Pozdrowienia!
Maziam powoli podstawkę.
Chciałbym ostatecznie osiągnąć efekt wilgotnych zakamarków i niżej położonych miejsc z kałużami oraz nieco przesuszonych fragmentów położonych wyżej.
Powoli wylewam kałuże ze Still Water Vallejo - pierwszy raz to robię, więc staram się lać jak pan Bóg przykazał cienkie warstewki w odstępach 24-godzinnych.
Niby to tylko kałuże, ale w takim tempie to nie wiem czy tygodnia starczy aby je wypełnić i jakoś to wyglądało, tym bardziej, że Still Water traci na objętości przy schnięciu i lekko wklęsa...  Ale nic to, może się uda.
Pozdrowienia!
|