Liczba postów: 1,711
Liczba wątków: 42
Zaczynam duży projekt - pojazd oczywiście z pełnym wnętrzem w malowaniu egzemplarza złożonego przez ruskich do transportu do Kubinki.
Będą figurki i mała podstawka.
Pozdrawiam
Zabawa rozpoczęta nie widać może postępów jednakże dużo elementów wysklejanych podwozia. Pojawiają się pierwsze problemy związane z kolejnością malowania i składania - jest też sporo śladów po wypychaczach.
Cokolwiek by nie napisać jest to wielkie bydlę - i moja druga myszka - pierwszą robiłem z Dragona i to nieporozumienie jakieś było - stąd próba z Trumpeterem.
Pozdrawiam
Liczba postów: 55
Liczba wątków: 2
Witaj Jacku , czy kolory których używasz malując środek to zestaw Ammo Mig 7108 ? Jeżeli inny to napisz jaki a czy ten zestaw co podałem wcześniej też jest prawidłowym ?
Obserwuję budowę , czekam na kolejne wstawki.
Pozdrawiam
Artur
Generalnie - użyte kolory to Rotbraun AMG-014, zielony AMG-003, biały AMG-017
Kolejność technik:
Podkład - surfacer 1200
1 warstwa całościowo kolory bazowe
2 warstwa cienie - podstawowy kolor przyciemniony i rozjaśniony (przyciemniałem szarym rozjaśniałem białym) nanosiłem aerografem duże powierzchnie rozjaśniałem,
zakamarki przyciemniałem
3. warstwa - to farby olejne użyłem - ciemnej szarej , rdzawej (brązowej) czerwonej, żółtej i białej nakładane w biedronkę i rozcierane pędzlem z white spirit
4 warstwa wash - używałem blue panel wash od miga
5 warstwa pigmenty - tu bardziej rozcierałem po panelach użyłem dark mud i szarego - najlepsze dla mnie są CMK pigment
6 warstwa - całość zalewam z aerografu pigment fixer - rozmywa to granice wszystkich wcześniejszych prac
Teraz jest na takim etapie
Podstawowa zasada - lepiej mniej olejów i pigmentów niż za dużo- bo odwrotu nie będzie
Pozdrawiam
Bardzo dziękuję Jacku za opisanie poszczególnych etapów prac malarskich. Czy pomiędzy kolejnymi etapami , chodzi mi o te końcowe , czy za każdym razem zabezpieczać powierzchnię lakierami tak aby kolejne zabiegi nie zmyły wcześniejszych warstw ? Jak tak , to jakimi lakierami , czy matowymi , pół matowymi czy połyskiem ?
Pozdrawiam
Artur
Witam , bardzo fajnie pokazałeś na ostatnich zdjęciach poszczególne etapy prac malarskich . Bardzo fajnie to wygląda.
Pozdrawiam
Artur
Pamiętaj ze lakiery bezbarwne "tłamszą" etapy uzyskane olejami i pigmentami. Pigment fixer po wyschnięciu zabezpiecza i nie tłumi wcześniejszych efektów.
Pozdrawiam
Witaj Jacku , aż miło patrzyć na twoje profesjonalne klejenie jak i malowanie modelu . Cudeńka wychodzą z tego. Tylko podziwiać i bić brawo.
Artur
Dzięki Artur- ale bez przesady, oczywiście ja się raczej za modelarza raczej średniej klasy uważam ale fajnie że ktoś tu zagląda i jakiś wpis zrobi.
Pozdrawiam
Jacek , wielu modelarzy zatrzymuje się na etapie budowanie modelu i malowanie tak jak by wyszedł z fabryki a po tym zaczynają się schody dla wielu jak i dla mnie heheheh. Dlatego bardzo wiele ludzi obserwuje postęp tak zacnych modelarzy jak ty i jeszcze kilku na tym forum . obserwowanie co i jak robić aby nadać życia tym modelom aby nie były takimi maskotkami ze straganu hehehe. Dlatego nie przejmuj się tym co kto pisze i czy w ogóle pisze tylko działaj i jak możesz w miarę możliwości opisuj co i jak robiłeś .Jest to pomocne dla wielu anonimowych domowych hobbystów , którzy wzorują się na twoich i innych modelarzy na tym forum pracach. Nie poddawaj się , obserwuje cię wiele osób i czeka na dalszy postęp prac. A nic innego nie cieszy jak własny sukces , jak coś wychodzi i praca /modelowanie zaczyna nabierać pożądanych efektów hihihi
Pozdrawiam
Artur
Wnętrze podwozia w zasadzie przyozdobione w elementy. Część podwieżowa jest w większości fikcyjna tzn. to co przygotował Trumpeter w modelu.
Nie poprawiałem gdyż nie będę jej eksponował i kosztowałoby to ogrom pracy.
Sama idea napędu (hybryda) jak widać teraz jest już masowo stosowana - to pokazuje gdzie były Nazistowskie Niemcy 76 lat temu.
Całość zamysłu powoli robi sią widoczna.
Pozdrawiam