Hosting Zdjęć
Mówiąc o kosztach właśnie o miejsca na zdjęcia mi chodziło, bo będzie go potrzeba dość sporo, ale w porządku, poczekam do piątku :)
Trochę później niż w następny piątek, ale jest decyzja.

Żeby zapewnić względny komfort miejsca, każdy chętny musiałby mieć co najmniej 1gb do dyspozycji, bardziej płodni modelarze zapewne potrzebowali by więcej. Forum jest utrzymywane z prywatnych funduszy założycieli i nie stać nas na znaczne zwiększenie rocznych kosztów. Pojawiła się propozycja, by zainteresowani częściowo pokrywali koszt serwera w zależności od ilości miejsca, które chcieliby mieć przydzielone, jednak takie postępowanie wiąże się z ryzykiem - ilość zdjęć stale rośnie, w związku z czym rosły by koszty utrzymania tych zdjęć na serwerze. Nie chcemy ryzykować sytuacji, w której użytkownik kasuje stare zdjęcia żeby zrobić zdjęcia na nowe, co spowoduje, że jego stare tematy stają się bezużyteczne. Musimy też liczyć się z możliwością decyzji użytkowników o powrocie na darmowe serwery gdy uznają, że na forumowy hosting łożą zbyt duże sumy - wtedy zostajemy z serwerem wypełnionym zdjęciami, których usunięcie jest strzałem w kolano i pełnymi kosztami utrzymania.

W związku z powyższym, nie planujemy utworzenia hostingu dla użytkowników.

Mam nadzieję, że zrozumiecie nasze stanowisko.

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości